Pyroterra_Faust_34

Rocková opera Faust

Tragický příběh z pera Johanna Wolganga Goetha o doktoru Faustovi, toužícího po neomezeném vědění a odhalení smyslu bytí, zná asi každý. Pravděpodobně ale neznáte podobu, jenž tomuto dílu vdechla RockOpera Praha.

 

Spolupráce Pyroterry s rockovým divadlem začala na podzim v roce 2014.
Autorem hudby je Milan Steigerwald, libreto vytvořila Pavla Forest a režie celého díla se ujal Roman Štolpa, pod jehož vedním jsme několik měsíců pracovali na propojení živé hudby, zpěvu, tance, akrobacie, ohňové a světelné show. 

 

Pekelná premiéra


Dne 11. prosince 2014  Pyroterra  zaujala místo po boku ďábla v podobě přízraků z pekla a hon mohl začít. Společně jsme svedli doktora Fausta na scestí mezi dobrem a zlem, pozlátkem a skutečným štestím.
Po zvednutí jeviště pak Pyroterra odhalila svou ďábelskou tvář. První řady pocítily sílu ohně, jako kdyby byly nedílnou součástí Mefistova království, ale ani diváci v zadních řadách nebyli ochuzeni o pekelný žár. S pochodněmi v rukou se přízraky vrhly i do vzdálenějších řad, a zahalily ohnivou atmosférou celý amfiteátr. Ruční plamenomety a plameny chrlící meč pak dokreslily peklo do posledního detailu.

 


A měl rockový Faust úspěch?

 

Chytlavé písně, světelné rekvizity, jedinečný prostor a herecké výkony, to vše přispělo k velkému úspěchu rockové opery Faust. Po několik sezón bylo představení vyprodáno a celkově jej zhlédly tisíce nadšených diváků. Během divadelních prázdnin jsme s Rock Operou Praha vycestovali a předvedli vybrané písně z opery na letních festivalech: Slavnosti svijanského piva (2016),  River Fest  (2015, 2016, 2017) a dokonce i na festivalu ohňových umění Polná v plamenech (2015).

 

Následujícím společným počinem pak byl videoklip k písni Jádro pudla, na kterém se kromě Jiřího Zonygy a Viktora Dyka podílel i Honza Toužimský ze skupiny Arakain. Prostor letního kina v Jihlavě nám umožnil použít i pyrotechnické efekty, které byly pro divadlo moc nebezpečné.
Výsledek naší práce můžete shlédnout na videu níže.

 

 

Pro Pyroterru to byla první zkušenost s divadelním prostředím a posunula naše hranice a představivost do nové sféry. Se souborem RockOpera Praha jsme zažili krásné chvíle a i když od začátku roku 2018 již spolupráce neprobíhá, moc rádi vzpomínáme na společné zážitky.

 

 

 

Příběh rockové opery Faust

 

Pro získání neomezeného poznání vyvoval Faust (Jiří Zonyga, vítěz pěvecké  soutěže X-Factor) ducha Země. Ten ho však odmítl a i se svou světelnou korunou zmizel. Doktor se tedy obrátil na černou magii. Naše choreografie s Visual Staff rozpoutala digitální peklo, ze kterého vzešel Mefistofeles (v podání Viktora Dyka). Faust upsal svou duši, aby získal jediný okamžik, který by si přál navždy zastavit. Skrze tanec a závěsnou akrobacii cestuje učenec spolu s ďáblem prostorem a časem. Zatímco Mefisto stahoval smyčku svého plánu, ukázal Faustovi peklo. Skutečné peklo. Plné ohně, kouře a jisker.  Protože se Mefistofeles nemohl měřit s vědomostmi doktora Fausta, využil jeho slabosti – neznalosti v lásce a přivedl mu do cesty vesnickou dívku Markétku, aby přiměl Fausta se zamilovat. Jejich lásku využil, aby Faustovi podstrčil onen osudný okamžik, který chtěl učenec zastavit.

 

 

MÁTE ZÁJEM O NABÍDKU?

kontaktujte nás Call to action bg

    ODESLAT POPTÁVKU

    Vaše jméno*
    E-mail*
    Telefon*
    Termín události
    Místo konání
    Zpráva

    Sledujte novinky na instagramu @pyroterra